Részletes keresés
A kosár jelenleg üres

Könyv > Társadalomtudományok > Filozófia

Nietzsche-menet

Láng Csaba

Nietzsche-menet

Teremtés és szenvedés Nietzsche filozófiájában

Kiadó: Napkút Kiadó

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 189 

ISBN: 9789632638331 

15%
1 990 Ft helyett
1 692 Ft
Korlátozott példányszám

2-6 munkanapon belül szállítjuk. Mivel ebből a termékből csak néhány példány van készleten, előfordulhat, hogy nem tudjuk teljesíteni rendelését

Mintha létezne a szenvedés titkos monadológiája. Mintha létezne egy benső, titkos kapcsolat nagy szenvedők között, akik rangjukat és a beszédhez való jogot nem a fennálló intézményektől kapták, hanem mintegy láthatatlanul megjelölte volna őket az élet. A gyötrelmek e szabadkőművesei, e lelki tetováltak mégis csodálatosan felismerik egymást, mégpedig úgy, hogy ablaktalan monászokként, saját lelkükben fedezik fel a másikat. A nagyság jelszava ezért feltörhetetlen kód, vagy megjelenik a te szemed előtt is könnyek mátrixában vagy idegen lesz számodra ez a világ bármennyit is gondolkozzál róla. Egy ilyen társ volt Nietzsche számára például Hölderlin. Erről tanúskodik az a féltékeny kisajátítás, ahogy Nietzsche emlegette a költő elődöt. Az én Hölderlinem. Mint egy gyermek a féltve őrzött játékhoz, úgy ragaszkodott hozzá. Ebből is látszik, hogy Nietzsche készült a művészi szenvedésre, titokban már felfegyverkezett erre a háborúra, amelyet a leggyöngédebb fegyverekkel a legkönyörtelenebbül akart megvívni.
Egy esszékötetet tart kezében az olvasó, amely egy doktori disszertáció szamárbőrébe bújt, hogy intelligensebbnek tűnjön, hogy elfogadják. Mintha írója szégyellte volna, hogy személyesen is érintett a dologban. Pedig ennek épp az ellenkezője igaz. Épp ez a személyes érintettség sugárzik keresztül-kasul a művön, amitől felfeslik a szamárbőr, a rákényszerített tudományos forma, és elővillan e tanulmány igazi arculata: vallomás-jellege.

Szerző: Láng Csaba
A szerző további művei
15%
A madarak alkonyi hangja
Láng Csaba
1 267 Ft
Csak azt a verset fogadhatom el, ami olyan, mint a véletlen vércsepp a kövön. Amit nem leírni akartak, nem is elmondani. Csak élni akart vele valaki.

Legutóbb látogatott oldalaim

Keresések Könyvek, termékek Kategóriák