Részletes keresés
A kosár jelenleg üres

Könyv > Vallás > Különböző vallások irodalma > Kereszténység

Kerek istenfája

Molnár V. József

Kerek istenfája

Az esztendő körének szokásrendszere

Kiadó: Ős-kép

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 512 

ISBN: 9786158050227 

15%
8 990 Ft helyett
7 641 Ft
Van készleten

2-4 munkanapon belül szállítjuk.

Kerek e világ, kerek az esztendő, s benne az emberélet is... Felkerekedünk e könyvben, hogy napról-napra végigjárva megtudjuk mti tartogat minden reggelen felvirradó Nap, miféle szent vagy jeles esemény, csoda-kovácsolta szokás segít megélni az aznap bennünket is formáló, éltető tartalmát. Elmúlt életek sorsa és a mi mai életünk kereke együtt fordul, hogy a régi idők tapasztalásai, örömei-bánatai és bölcsessége bennünk gazdagodva öröklődjenek az utánunk jövőkre; a szertartássá nemesedett szokások eljátszása pedig erősíti bennünk az örök emberi összetartozását; összetartozást a teremtett világgal, a külső, bennünket eltartó természet és a vele rokon, de személyesebb belső, emberi természet között, s mindenekelőtt az Isten és ember között lévő láthatatlan, de létünket meghatározó, élő kapcsolatot. Ebben segítenek bennünket a szentek legendái, az ünnepek története, szokásjátékaink sokassága, azok magyarázata és szerves összefüggő rendszerük amely a régi ember számára maga volt a hétköznap: a legtermészetesebb életforma.
Napjaink kiürült, mesterségesen üressé tett körforgásában a múlt ködébe vesző ünnepek újraélése, felélesztése segíthet életünk menetét visszaterelni a kizökkent kerékvágásba, hogy e zarándokúton ne örömtelen roborként, hanem a teremtést felfedező és megújító gazdaként élhessünk ízt kapva a megígért boldogságból, s mikor e földi "szekérről" le kell szálljunk, utunk végén az örök, el nem múló boldogság várjon bennünket...
A kereszténység ünnepei kétezer év óta szenteket nevelnek; a magyar népi vallásosság-formálta ünnepeink is immár ezer éve magyar szenteket teremnek.

Legutóbb látogatott oldalaim

Keresések Könyvek, termékek Kategóriák