Részletes keresés
A kosár jelenleg üres

Könyv > Társadalomtudományok > Közgazdaság

Társadalom és gazdaság

Sárkány Mihály

Társadalom és gazdaság

Kiadó: L'Harmattan Könyvkiadó

Kiadás éve: 2016

Oldalszám: 564 

ISBN: 9789632368665 

15%
3 990 Ft helyett
3 392 Ft
Korlátozott példányszám

2-6 munkanapon belül szállítjuk. Mivel ebből a termékből csak néhány példány van készleten, előfordulhat, hogy nem tudjuk teljesíteni rendelését

Összeállította: Vargyas Gábor

A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a "néprajzot" és a "szociokulturális antropológiát" egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője - immár fél évszázada - Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

Jelen tanulmánykötet 1970 és 2013 között készült, mára sok tekintetben klasszikussá vált - ám jelentőségükhöz képest mégis méltatlanul szűk körben ismert vagy forgatott - írásaiból ad közre újfent 37 művet.

A válogatás a 70. születésnapját ünneplő szerző magyarországi kutatásaira, magyar témájú írásaira, mindenekelőtt "szociálantropológiai" és "gazdasági antropológiai" munkásságára koncentrál. A tanulmányok nagyban-egészben három nagy tematikai csoportra oszlanak. Az első kettőt a címbeli "társadalom" és "gazdaság" szavak fedik le, a harmadik pedig az "elmélet, kutatási irányzatok, tudománytörténet" fogalmaival írható körbe.

E három téma természetesen csak mesterségesen választható el egymástól, hiszen Sárkány Mihály számára - holisztikus látásmódja következtében - társadalom és gazdaság kölcsönösen feltételezik egymást, a kettőt egységben látja és láttatja mindenkor. Elméleti-módszertani és tudománytörténeti tájékozottsága pedig átüt szinte minden írásán: saját anyagát és arra épülő mondanivalóját nemzetközi diskurzusokba ágyazva, elméleti kérdések megvilágítására használja.

A tanulmánygyűjtemény nemcsak napjaink egyik legbefolyásosabb néprajzkutató-szociálantropológusának tevékenységéről ad újszerű keresztmetszetet, de írásain keresztül felvillantja mindazokat a lehetőségeket is, amelyek a magyar néprajz gazdagításához és antropológiai szemléletű megtermékenyítéséhez új meg új szempontokat nyújtanak.

Legutóbb látogatott oldalaim

Keresések Könyvek, termékek Kategóriák