Részletes keresés
A kosár jelenleg üres

Könyvhöz tartozó online melléklet

Könyv: Tanuljuk meg a Visual Basic 2005 használatát 24 óra alatt (James Foxall)

Melléklet: Bevezetõ

A SZERZŐRŐL

A szerzőről

James Foxall a Nebraska állambeli Omahában székelő, Microsoft Certified Partner minősítéssel rendelkező Tigerpaw Software Inc. (www.tigerpawsoftware.com) alelnöke, mely cégnek a kereskedelmi adatbázisprogramok jelentik a szakterületét. James a díjnyertes kapcsolatkezelés-, marketing-, szervizszolgáltatás-, ajánlatkészítés-, leltár- és megrendelés-automatizáló Tigerpaw CRM+ termékmenedzsere, a minősített Office-megfelelő programok fejlesztésében szerzett tapasztalatainak köszönhetően pedig elismert szakértője a Microsoft Windows és Microsoft Office környezetekhez tervezett alkalmazások felhasználói felületi, illetve viselkedési szabványainak.

James személyesen több mint 300 000 sornyi Visual Basic kódot írt kereskedelmi programokhoz, önálló programozóként és csapatban egyaránt. Számos könyv, többek között a Practical Standards for Microsoft Visual Basic és az MCSD in a Nutshell: The Visual Basic Exams szerzője, akinek ezen kívül olyan folyóiratokban jelennek meg cikkei, mint az Access-Office-VBA Advisor vagy a Visual Basic Programmer’s Journal. Diplomáját információs rendszerek kezelése (Management of Information Systems, MIS) szakirányon szerezte, emellett minősített Microsoft megoldásfejlesztő (Microsoft Certified Solution Developer), aki szerte a világon előadásokat tart a Microsoft Visual Basic témakörében.

Amikor nem programokat vagy programozási szakkönyveket ír, legszívesebben családjával tölti az idejét, gitározik, Pink Floydot hallgat, vagy számítógépes játékokat játszik. James Foxall a www.jamesfoxall.com/forums címen érhető el.

Ajánlás

Ezt a könyvet a DRocks családjának ajánlom: Matt Perry-nek, Mike Saklarnak, Steve Bartolomie-nek, Keith Dudeknek, Scott Gaetának, James Tylernek és Bunny Geistnek.

Köszönetnyilvánítás

Szeretnék köszönetet mondani Neilnek, Sethnek és Johnnak kemény munkájukért és türelmükért.

Rajtuk kívül köszönettel tartozom Joe Vogeltanznak, Mike Hartmannak, Jim White-nak, Linda Foxallnak, Mathew Bakernek és minden olvasómnak, akik remélhetőleg visszajelzéseikkel segítenek majd, hogy a következő kiadások még jobbak legyenek.

James Foxall

 

Bevezetés

A Visual Basic 2005 a Microsoft rendkívül népszerű Visual Basic programnyelvének legújabb kiadása, amely alapjaiban eltér a korábbi változatoktól. A Visual Basic 2005 erősebb és sokoldalúbb, mint valaha, lehetőségei pedig már felveszik a versenyt az olyan „magasabb szintű” nyelvekkel, mint a C++. Az új lehetőségek egyik folyománya viszont, hogy a nyelv használata egyre bonyolultabb. Búcsút mondhatunk azoknak a napoknak, amikor csak leültünk a Visual Basickel, meg a súgójával, és vígan elkészíthettük csodálatosan működő programjainkat.

A könyv célközönsége és szerkezete

Könyvünk elsősorban azoknak íródott, akik kevés programozói tapasztalattal rendelkeznek, vagy egyáltalán nem programoztak még, illetve azoknak, akik a Visual Basicet második programnyelvként szeretnék használni. A könyv szerkezete és tartalma egyetlen célt szolgál: minél gyorsabban hasznos eszközzé váljon kezünkben a programnyelv. Bízom abban, hogy az összetett Visual Basic alkalmazások írása és a nyelv tanítása során szerzett tapasztalataim felnyitották annyira a szemem, hogy valóban csak azt írjam le, amire a hatékony munkához szükség van. Sajnos sokan beleesnek abba a csapdába, hogy inkább a módszerek elméletében mélyednek el, ahelyett, hogy gyakorlati alkalmazásuk részleteit tárgyalnák. Jómagam próbáltam elkerülni ezt a hibát, és olyan gyakorlati tanácsokra szorítkoztam, amelyeket az Olvasó közvetlenül hasznosíthat a saját fejlesztéseiben. Mindazonáltal észrevételeket és beszámolókat szívesen fogadok a www.jamesfoxall.com/forums címen.

A könyv öt részre oszlik, amelyek a programfejlesztés különböző oldalait vizsgálják a Visual Basic 2005-ben. A részek felépítése általánosságban azt a munkamenetet követi, amelynek mentén programjainkat felépítjük, ezért érdemes abban a sorrendben végighaladni rajtuk, ahogy a könyvben állnak.

Az I. rész (A Visual Basic 2005 környezet) a nyelv programozási környezetét tárgyalja – megtudhatjuk, hogyan igazodjunk el a környezet menüiben, és hogyan érjük el az egyes eszközöket. Mindezek mellett olyan alapvető fogalmakkal ismerkedhetünk meg, mint az objektum, a gyűjtemény vagy az esemény.

A II. rész (Felhasználói felület felépítése) bemutatja, hogyan készíthetünk tetszetős és jól használható felhasználói felületeket. Tanulhatunk itt az ablakokról és a vezérlőkről, illetve a felület más elemeiről, köztük a szöveg- és listamezőkről.

A III. rész (És minden mozgásba jön: programozás) a Visual Basic 2005-ben való programozás részleteibe avat be – meglátjuk majd, bizony van mit tanulnunk! Megtudjuk, hogyan írjunk modulokat, eljárásokat, de megtanuljuk azt is, hogyan tároljunk adatokat, miként hajtsunk végre ciklusokat, vagy hozzunk döntéseket a kódban. Ha túljutottunk a programozás alapjain, elmélyedünk az objektumközpontú programok világában, valamint megismerkedünk a hibakeresés lehetőségeivel.

A IV. rész (Adatkezelés) a szövegfájlok kezelésével és az adatbázis-programozással ismertet meg, valamint bemutatja, miként férhetünk hozzá programjainkból olyan külső alkalmazásokhoz, mint a Word vagy az Excel. Mindemellett megtanuljuk, hogyan módosítsuk a felhasználók fájlrendszereit és a Windows rendszerleíró adatbázisát.

Az V. rész (Terjesztés – és azon túl) azt mutatja be, hogyan tehetjük programjainkat telepíthetővé a végfelhasználó gépén. Végezetül, a 24. leckében a Microsoft .NET kezdeményezését mutatjuk be, egy távlati, kevésbé technikai nézőpontból.

 

Örömömre szolgált, hogy olvasóim szép számban juttatták el hozzám észrevételeiket a korábbi kiadásokkal kapcsolatban. Sokan jelezték, hogy hasznosabbnak tartanák, ha a fejezetek példái egymásra épülnének. Jelen kiadásban a lehetőségekhez mérten a kedvükre teszek, így a Visual Basic fogalmait ezentúl nem különálló kóddarabkákkal illusztrálom, hanem felépítek egy Picture Viewer nevű programot, amely az idő előrehaladtával egyre gazdagabb lehetőségekkel rendelkezik majd. Először elkészítjük a kiinduló alkalmazást, majd ahogy haladunk a fejezetekkel, menüket és eszköztárakat adunk hozzá, készítünk egy beállítási párbeszédablakot, módosítjuk a programot úgy, hogy használatba vegye a Windows rendszerleíró adatbázisát és egy szövegfájlt, sőt a program terjesztéséhez még egy telepítőt is írunk hozzá. Remélem, ez a megközelítés sokak tetszését elnyeri, és segít abban, hogy az Olvasó az anyagot egy valódi program elkészítésének keretében tegye magáévá.

A könyvben használt jelölések

Könyvünk számos jelölést alkalmaz annak érdekében, hogy az olvasottakat szerepüknek megfelelően kezelhessük:

A tippek olyan fogásokra világítanak rá, amelyekkel hatékonyabban programozhatunk a Visual Basicben.

 

 

A figyelmeztetések adott helyzetben fellépő problémákra, illetve megoldásaink mellékhatására mutatnak rá.

 

 

A megjegyzések hasznos kiegészítő tudnivalókat tartalmaznak, amelyeket akár helyben is elolvashatunk, de később is visszatérhetünk rájuk, ha nem szeretnénk adott pillanatban elveszteni a fejezet fonalát.

 

Ahol egy fogalmat elsőként használunk és határozunk meg, ezek a fogalmak ilyenkor dőlt betűvel kiemelve jelennek meg.

A fentiek mellett könyvünk különböző betűtípusokat használ a kódrészletek és a fejezetek szövegének elválasztására. A kódokat azonos szélességű karakterek jelzik. A helykitöltők – olyan szavak, illetve karakterek, amelyek helyére később mást kell írnunk – azonos szélességű dőlt betűkkel jelennek meg. Ha pedig szöveget kell valahova beírnunk, erre a félkövér betűk hívják fel a figyelmet.

Egyes utasítások túlságosan hosszúak ahhoz, hogy elférjenek könyvünk egyetlen sorában. Ilyenkor a sor végén egy aláhúzás karakterrel jelezzük, hogy a következő sor az adott utasítás folytatása.

Mindent bele!

A programozás fortélyainak elsajátítása igen izgalmas feladat, kívánom hát, hogy a könyv elolvasása után úgy érezzük, képesek vagyunk egész ügyes Visual Basic programok készítésére, hibáik megkeresésére és az alkalmazások telepítésére a nyelv sokszínű eszköztárának használatával. Persze nem válik belőlünk egy csapásra profi programozó, de meglepődünk majd, mennyit tanultunk e rövidke idő alatt. Remélem azt is, hogy ez a könyv kijelöli utunk irányát, amelynek mentén tovább haladunk a Visual Basic megismerésében.

Imádok Visual Basicben programozni, olyannyira, hogy néha elcsodálkozom rajta, hogy még fizetnek is érte. Kívánom hát, hogy másnak is ekkora élményt okozzon ez a nyelv!

Vissza a könyv részletes adataihoz